Wednesday 9 January 2013

petola masak ikan lada hitam

Sebenarnya resipi ini ehsan Rozza; katanya orang Kelantan panggil petola masak air (loghat Kelantan sayur air petene/tene). Setelah mama buat carian di Internet tiada pula gambar dan resipi seperti yang diberikan. Biasalah kan... kita beri 'dia' nama baru. Sedap tak nama ni? Kalau ikut hati mama ni nak beri nama - petola masak air, ikan, lada hitam, bawang, garam... bla bla bla... (tak payah susah payah bubuh resipi; orang dah tau semua bahan he he he). Itulah katanya kalau ikut hati...

Cubalah, memang sedap, girls yang tak suka petola ni (sayur orang tua-tua) pun beri komen yang sama.


petola & petola ular

esok masak petola ular pula



Resipi:
1 petola
1 ekor ikan kembung
1 bawang besar - mayang (mama tambah)
1/2 sudu teh lada hitam - tumbuk kasar
sedikit ikan bilis (mama tak masuk)
garam
air
- rebus ikan dengan sedikit air
- asing tulang dan isi
- tumbuk lada hitam
- tumbuk isi ikan
- masak dalam kuali hingga mendidih (kuah agak-agak)
- masuk petola
- akhir masuk bawang dan garam
Hidangan yang lengkap - tersedia protein; akan cuba dengan labu air, kobis, sawi dan yang sewaktu dengannya - jenis sayur yang tak ada rasa.

***
Sue Kuching - masakan orang diet he he he - jari kelingking tangan kanan dah kurus...

1 comment: