Sunday 6 January 2013

penne rigate bebola daging

... daripada keluarga pasta cuma rupa je yang berlainan dibanding spageti dan ada imbas-imbas makaroni elbow. Rasa sama je; jenis tepung keras. Mama beli jenis berwarna coklat; perlu direbus agak lama dan menghasilkan 'tiub' yang agak besar yang sama panjang dengan mancis. Sekadar 6-8 'tiub' je dah kenyang apalagi dimakan bersama-sama kuah bebola daging.

Ini mama buat Selasa minggu lepas ketika twins masih bercuti, cuma lambat muat naik.



sama panjang dengan mancis


Resipi:
pasta:
1 pek penne rigate
1 sudu teh garam
2 sudu minyak masak

- masak air dan garam sampai mendidih
- masuk minyak masak
- masuk penne rigate
- masak sampai lembut

kuah bebeola daging:
1 pek bebola daging jenama Ramli
1 cawan daging kisar
3 biji tomato - kisar
5 bawang putih - dadu
2 sudu makan cili kisar
5 sudu makan sos tomato
3 daun bay
minyak dan garam
- tumis bawang putih
- masuk cili kisar
- masuk daging
- masuk tomato kisar
- masuk bebola, sos dan daun bay
- rasa secukupnya

No comments:

Post a Comment