..bunyi pelek! Mama goggle resipi untuk rice paper; banyak yang menceritakan perihal resipi ni. Mama pun cuba sedikit sebab cerita pada first son 'he geli aih'. Mama buat sekadar empat biji je...
Rasa? - Tak rasa hanyir, agak manis selepas pisang caramelised - boleh tahan juga rasanya.
layan gambar dulu...
Resipi
4 keping rice paper
6 ekor udang
1/2 sudu tepung jagung
1 sudu teh kicap cair
1 sudu teh sos perasa Maggi
1 pisang montel ranum
garam, gula
- belah dua udang secara memanjang
- ini untuk memudahkan udang masak
- campur semua kecuali pisang
- perap selama 15 minit
- kemudian tuang atas penapis untuk membuang cecair
- masuk pisang yang dipotong (mama dadu)
- letak atas rice paper - lipat dan gulung
- masak dalam non-stick pan menggunakan api sederhana
rice paper-
rendam sekadar 30 saat dalam air masak sejuk
- angkat dan lap baki air
- letak dalam pinggang
- masuk inti
- lipat dan gulung atau mengikut kreativiti
No comments:
Post a Comment