Friday, 21 December 2012

nasi kukus

...di Sarina Park Kafe, Seksyen 15, Bandar Baru Bangi... Mama pernah lihat dan makan nasi yang dimasak menggunakan pengukus seperti ini pada tahun 1980 ketika kakak mama kawin dengan orang Kuala Sala, Kota Sarang Semut. Jimat sebab nasi tak berkerak dan juga lambat basi.

Nak tau resipinya? Satu bekas beras dengan satu bekas beras ukuran yang sama. Kalau nak buat nasi minyak, beriani atau tomato; tambah sahaja bahan berkenaan tetapi yang telah dimasak. Maknanya kalau nasi beriani, tumis bawang, rempah lima beradik, rempah beriani, susu cair dan segalanya bersangkutan dengan masakan nasi beriani; campur dengan basmathi yang telah dibasuh & ditos, masuk air dan kukus.

Berapa lama? Buka je le penutup tu, kalau dah tak mentah - masaklah he he he.





sekali masak 12 dulang











No comments:

Post a Comment