Saturday, 27 April 2013

mi kari sengkuang

Mama teringat mi kari masa kecik-kecil dulu yang dibuat oleh seorang cina - rupa kuahnya cair, tak merah dan tak berminyak. Manakala rasanya tak pedas, tak meninggalkan rasa dan kesan kari langsung. Selain itu diletak juga campuran masakan sayur kacang panjang dengan kerang seakan-akan kari. Rasa nak cuba tetapi tidak tahu resipi.

Setelah mama Goggle tak ada seperti yang mama berkenan, yang ada kebanyakannya sengkuang dengan kuah rojak.

Mama pun mencuba... SEDAP tetapi tak seperti yang pernah dimakan dulu-dulu. 


...lain kali buatkan kacang panjang dan kerang ye!


Resipi:
kuetiau - celur
terung unggu - celur

kuah
1/2 ayam
1/2 sengkuang - potong kasar
2 inci halia - ketuk
2 sudu makan rempah kari ayam
santan - RM2.50
air - 1 1/2 balang blender
minyak zaiton
tauhu goreng

bahan kisar
1/3 bawang holand
2 sudu udang kering
2 serai

- tumis bahan kisar
- masuk rempah
- masuk ayam
- masuk air dan sengkuang
- masuk santan
- akhir sekali masukkan tauhu goreng
- rasa masinnya

*** sengkuang tak perlu dimakan sebab setelah dimasak sengkuang akan menjadi tawar


No comments:

Post a Comment